Je hebt het synchroonzwemmen vast al eens op het internet of de televisie gezien. Een groep vrouwen die sierlijke bewegingen maken met hun armen en hun benen. En dat in het water en ook nog eens allemaal tegelijk! Vaak hebben ze zo'n gek klemmetje op hun neus. Synchroonzwemmen is een combinatie van dans, zwemmen en kracht. Je werkt samen in een team om een prestatie te leveren.

 

Diplomazwemmen 

Bij het synchroonzwemmen kun je diploma's halen. Er zijn 8 diploma's te behalen van H tot en met het A diploma. De diploma's H, G, F en E zijn aanloopdiploma's. Voor deze diploma's leer je de basishoudingen en technieken. Daarna heb je het D, C, B en A-diploma welke vallen onder de hoge diploma's. In de hoge diploma's zijn groepen met verschillende figuren die worden afgezwommen. De verplichte figuren worden daarbij altijd afgezwommen en daarnaast nog twee figuren uit een van de groepen. 

De indeling is als volgt:

A - diploma  maart - groep 2
 juni - groep 3
 november - groep 1
 B - diploma maart - groep 1
 juni - groep 2
 november - groep 3
 C - diploma  maart - groep 1
 juni - groep 2
 november - groep 3
 D - diploma  maart - groep 1
 juni - groep 2
 november -groep 3

Het behalen van diploma's geeft je de kans om mee te doen aan wedstrijden. 

 

Wedstrijden

Elk jaar zwemmen we wedstrijden op verschillende niveaus. De meeste wedstrijden vinden om de twee jaar plaats.

 • Figuurdrijfkampioenschappen
  Tijdens de figuurdrijfkampioenschappen drijven we, zoals de naam al zegt, figuren. Er worden teams van 12 meiden gevormd die bepaalde figuren gaan neerleggen aan het wateroppervlakte. Hierbij wordt beoordeeld op verschillende aspecten, zoals originaliteit en netheid.
 • Minisynchrodag
  De minisynchrodag is een wedstrijd waar meiden onder de 12 jaar aan mee mogen doen. Zij zwemmen hier een muziekstuk in een duet of groep van maximaal 8 meisjes. 
 • De Vrije Uitvoering 
  Tijdens de Vrije Uitvoering worden combinaties gezwommen van groepen, duetten, trio's en solo's. Deze verschillende elementen worden gevormd tot een samenhangend geheel. 
 • Juniorenkampioenschappen
  De juniorenkampioenschappen zijn voor meiden tot 18 jaar. Hier wordt een deel techniek gezwommen en een deel op muziek. Er kunnen hier solo's, duetten en groepen worden gezwommen.
 • Seniorenkampioenschappen
  De seniorenkampioenschappen zijn voor de zwemsters boven de 18 jaar. De zwemsters worden hier beoordeeld op techniek en op hun muziekstukken. Er kunnen hier solo's, duetten en groepen worden gezwommen. 

 

Shows

Het synchroonzwemteam van Watervrienden Almere organiseert ook verschillende shows. Deze worden vooral gebruikt om aan familie en vrienden te laten zien wat we geleerd hebben op onze zondagavonden. 

 • Kerstshow
  De kerstshow wordt elke twee jaar vlak voor de kerst gezwommen.Tijdens deze show mogen alle meiden laten zien wat ze hebben geoefend. 

 • Swimming with the Stars
  Daarnaast organiseren we regelmatig 'Swimming with the Stars'. Waar iedereen een stuk mag zwemmen en waar ook stukken worden gezwommen samen met vrienden of familie die niet aan synchroonzwemmen doen.