Synchroonzwemmen

Je hebt het synchroonzwemmen vast al eens op het internet of de televisie gezien. Een groep vrouwen die sierlijke bewegingen maken met hun armen en hun benen. En dat in het water en ook nog eens allemaal tegelijk! Vaak hebben ze zo’n gek klemmetje op hun neus. Synchroonzwemmen is een combinatie van dans, zwemmen en kracht. Je werkt samen in een team om een prestatie te leveren.

Wij zijn een enthousiaste en gezellige groep van 50 zwemsters in de leeftijd van 7 tot ongeveer 35 jaar. Tijdens onze trainingen oefenen wij de technieken voor de diploma’s en de muziekstukken voor kampioenschappen en shows. Om te kunnen Synchroonzwemmen moet je in het bezit zijn van het Zwem-ABC. Deze diploma’s zijn van belang bij het leren van je eerste figuren bij het synchroonzwemmen.

Wij zouden het leuk vinden als je een keer komt kijken bij onze training. Heb je zin om mee te doen, mail de synchroonzwemmencommissie voor een proefles.

Diplomazwemmen

Bij het synchroonzwemmen kun je diploma’s halen. Er zijn 8 diploma’s te behalen van H tot en met het A diploma. De diploma’s H, G, F en E zijn aanloopdiploma’s. Voor deze diploma’s leer je de basishoudingen en technieken. Daarna heb je het D, C, B en A-diploma welke vallen onder de hoge diploma’s. In de hoge diploma’s zijn groepen met verschillende figuren die worden afgezwommen. De verplichte figuren worden daarbij altijd afgezwommen en daarnaast nog twee figuren uit een van de groepen.

De indeling is als volgt:

A – diploma maart – groep 2
juni – groep 3
november – groep 1
B – diploma maart – groep 1
juni – groep 2
november – groep 3
C – diploma maart – groep 1
juni – groep 2
november – groep 3
D – diploma maart – groep 1
juni – groep 2
november -groep 3

Het behalen van diploma’s geeft je de kans om mee te doen aan wedstrijden.
De juiste zwemtijden kan je hier vinden.

Trainingsinformatie

Tijden
Het synchroon zwemteam traint elke zondagavond in het zwembad van Almere Stad.

We starten met spieroefeningen en droogtrainen op muziek. Daarna zwemmen de meiden van het H en G-diploma in het pierenbad. Conditietraining doen we in het grote zwembad, daaropvolgend trainen we techniek. We trainen aan de verschillende onderdelen en figuren die horen bij het diploma. Daarna werken we aan de muziekstukken voor wedstrijden of shows.

De juiste trainingstijden vind je hier.

Benodigdheden
We trainen bij het Synchroonzwemmen met een aaneengesloten badpak, badmuts, zwembril en eventueel een neusklem. Dit maakt het allemaal een stuk handiger om te zwemmen. Badslippers zijn niet verplicht bij de training, maar worden wel aangeraden om te gebruiken.

Wedstrijden

Elk jaar zwemmen we wedstrijden op verschillende niveaus.
De meeste wedstrijden vinden om de twee jaar plaats.

Figuurdrijfkampioenschappen
Tijdens de figuurdrijfkampioenschappen drijven we, zoals de naam al zegt, figuren. Er worden teams van 12 meiden gevormd die bepaalde figuren gaan neerleggen aan het wateroppervlakte. Hierbij wordt beoordeeld op verschillende aspecten, zoals originaliteit en netheid.

Minisynchrodag
De minisynchrodag is een wedstrijd waar meiden onder de 12 jaar aan mee mogen doen. Zij zwemmen hier een muziekstuk in een duet of groep van maximaal 8 meisjes.

De Vrije Uitvoering
Tijdens de vrije uitvoering worden combinaties gezwommen van groepen, duetten, trio’s en solo’s. Deze verschillende elementen worden gevormd tot een samenhangend geheel.

Juniorenkampioenschappen
De juniorenkampioenschappen zijn voor meiden tot 18 jaar. Hier wordt een deel techniek gezwommen en een deel op muziek. Er kunnen hier solo’s, duetten en groepen worden gezwommen.

Seniorenkampioenschappen
De seniorenkampioenschappen zijn voor de zwemsters boven de 18 jaar. De zwemsters worden hier beoordeeld op techniek en op hun muziekstukken. Er kunnen hier solo’s, duetten en groepen worden gezwommen.

Shows

Het synchroon zwemteam van Watervrienden Almere organiseert ook verschillende shows. Deze worden vooral gebruikt om aan familie en vrienden te laten zien wat we geleerd hebben op onze zondagavonden.

Kerstshow
De kerstshow wordt elke twee jaar vlak voor de kerst gezwommen. Tijdens deze show mogen alle meiden laten zien wat ze hebben geoefend.

Swimming with the Stars
Daarnaast organiseren we regelmatig ‘Swimming with the Stars’. Waar iedereen een stuk mag zwemmen en waar ook stukken worden gezwommen samen met vrienden of familie die niet aan synchroonzwemmen doen.

Wil jij deze diploma halen, neem dan contact met ons op.
De juiste zwem-/ lestijden kan je hier vinden.

Regels

Afmelden
Afmelden kan telefonisch of via whatsapp/ sms bij:
Amelia: 06-14410004 of bij
Marloes: 06-51797597.

Graag voor 17:30. Alle trainsters zijn namelijk meestal vanaf 17:45 in het zwembad, waardoor de telefoons niet meer gezien worden.

Ook kan je je afmelden door een e-mail te sturen naar: synchroonzwemmen@watervriendenalmere.nl (liefst dan minimaal een dag van tevoren).

Ledenpas
Neem iedere zondag je pasje mee en leg deze neer bij de andere pasjes. Dit is verplicht vanuit de vereniging en voor ons erg handig om te controleren of iedereen er is.

Grote douches
De grote douches mogen niet aangezet worden zonder toestemming van een van de trainsters. Wanneer er geen toestemming is gegeven voor het aanzetten van de plafonddouches maak je gewoon gebruik van de enkele douches aan de wand.

Omkleden
Het omkleden doen we met zijn allen in de grote kleedkamers. Er zijn 2 grote dameskleedkamers en daar is ruimte genoeg voor iedereen. Dit doen wij om veiligheidsredenen en zodat er genoeg overzicht is over de aanwezigheid van alle meiden. Mocht je je om persoonlijke redenen toch in een klein hokje willen omkleden vraag hier dan eerst toestemming voor zodat wij weten waar iedereen is. Wij willen iedereen erop attent maken dat er geen toezicht van trainers is tussen 20:00-20:30 in en rondom de kleedkamers.

Tas
Zorg dat je een grote tas hebt waar al je spullen in passen zodat je je spullen mee naar ‘binnen’ kunt nemen. Het is heel belangrijk dat je geen spullen in de kleedkamers achterlaat, er worden regelmatig dingen vermist. Wees dus verstandig een neem alles mee naar ‘binnen’ zodat je niet in je blote billen naar huis hoeft.

Sieraden & nagellak
Zorg dat je tijdens de training geen sieraden om hebt. M.u.v. kleine oorknopjes verwachten wij dat dat je alle sierraden af doet. Tijdens diplomazwemmen en wedstrijd zijn sierraden en gekleurde nagellak niet toegestaan. Houd hier rekening mee.

Ouders
Ouders die tijdens de les willen kijken zijn natuurlijk van harte welkom. Wij verzoeken de ouders wel om tijdens de les op het balkon te zitten en niet elders in het zwembad. Wij vragen dit om afleiding van de meiden tijdens de les te voorkomen.

Eten en drinken
Het is niet toegestaan om in het bad te eten. Wij raden iedereen wel aan om een flesje water mee te nemen. Het is erg belangrijk om goed te drinken tijdens de training. Dit voorkomt bijvoorbeeld krampen tijdens het zwemmen.

Benodigdheden
Neem elke zondag een badmuts, neusklem en zwembril mee! Van deze 3 items is alleen de badmuts verplicht. Wij verwachten bij elke training dat je je badmuts opzet, zodat er niet met losse haren wordt gezwommen. Daarnaast verwachten we dat je komt trainen in een aaneengesloten badpak. Een bikini is niet handig om in te synchroonzwemmen. Bij het afzwemmen is een volledig zwart badpak verplicht (geen witte biezen/strepen aan de zijkant van het badpak/printjes .i.d.), alleen het logo van het merk mag een andere kleur hebben.

Badslippers zijn niet verplicht bij de training, maar worden wel aangeraden om te gbruiken. Als je iets vergeten bent, kun je aan één van de trainsters vragen om het te lenen. Vergeet niet de geleende spullen weer netjes terug te geven.

“Pijntjes”
Kun je wel zwemmen, maar heb je last van lichamelijke klachten, meldt dit even bij je trainster. Het is belangrijk dat we weten in welke conditie je zwemt, dan kunnen we daar rekening mee houden en voor je blessure kan het ontzettend belangrijk zijn.

Heb je verder nog vragen en/of opmerkingen dan kun je uiteraard altijd bij je trainster terecht!

Marloes Meiland, Agnes van Es, Nathalia Bartelings, Marjolein Döpp, Anita van Suijdam, Lisa Stegers, Julia van Bruchem en Amelia Stechweij

De juiste zwem-/ lestijden kan je hier vinden. Heb je vragen over synchroonzwemmen of wil jij je aanmelden neem dan contact op via de button.

ADRES
Zwembad Almere-Stad
Johann Sebastiaan Bachweg 3
1323 BA Almere

Logo Watervrienden Almere