Synchroonzwemmen
Heb je ooit synchroonzwemmen gezien? Een groep zwemsters die in perfecte harmonie sierlijke bewegingen maken in het water, allemaal tegelijk. Het lijkt bijna magisch! Synchroonzwemmen is een unieke mix van zwemmen, dansen en turnen. En die kleine neusklem? Die helpt ons om optimaal te presteren onder water!
Wij zijn een energieke en gezellige groep zwemsters, van 8 tot 43 jaar oud. In onze trainingen werken we aan lenigheid, conditie en techniek. Daarnaast oefenen we met muziekstukken voor shows en kampioenschappen. Synchroonzwemmen is niet alleen sportief, maar ook super leuk en een geweldige manier om nieuwe vriendinnen te maken. Je leert steeds nieuwe “trucjes” en gaat met een glimlach het water in!
Heb je altijd al willen bewegen op muziek in het water? Kom dan gerust eens langs! Wil jij ook leren synchroonzwemmen? Dan is het handig om je Zwem-ABC te hebben. Deze diploma’s vormen de basis voor de eerste figuren die we bij synchroonzwemmen leren.
Wat houdt synchroonzwemmen in?
Synchroonzwemmen bestaat uit twee hoofdonderdelen: figuren en uitvoeringen. Figuren zijn vaste bewegingen die je techniek vormen. Deze worden internationaal elke vier jaar per leeftijdscategorie vastgesteld. De uitvoeringen worden gezwommen op muziek, solo, als duet, in een groep van vier tot acht, of met een team tot tien deelnemers (combinatie).
Het beheersen van de figuren is essentieel om de uitvoeringen soepel en sierlijk te laten verlopen. Vanaf de junioren leeftijd worden de figuren verwerkt in technische uitvoeringen, ook wel technische elementen genoemd.
Wij zouden het leuk vinden als je een keer komt kijken bij onze training. Heb je zin om mee te doen, mail de synchroonzwemmencommissie voor een proefles.
Diplomazwemmen
Hoe begin je?
Je start bij synchroonzwemmen met de basisvaardigheden en aanloopdiploma’s. Elk diploma is gekoppeld aan specifieke figuren die je moet beheersen. Naarmate je vordert, worden de figuren complexer. De diploma’s worden behaald tijdens speciale diploma-afzwemmomenten en je kunt meedoen aan verschillende competities.
Deze diploma’s geven je toegang tot wedstrijden. Afhankelijk van het aantal deelnemers en de agenda van de KNZB, nemen we jaarlijks deel aan regionale en interregionale wedstrijden. Soms zelfs aan het NK!
De juiste zwemtijden kan je hier vinden.
Bij synchroonzwemmen kun je de volgende diploma’s behalen:
Basishoudingsdiploma | |
Zeilbootdiploma | |
Balletbeendiploma | |
Spagaatdiploma | |
Barracudadiploma |
Trainingsinformatie
Onze trainingen starten met oefeningen op de kant, zoals kracht- en lenigheid training op muziek. Daarna trainen we in het water op conditie, synchroonzwem figuren en choreografieën voor wedstrijden of shows.
Trainingstijden:
- Tot 15 jaar: 17:45 – 19:30
- 16 jaar en ouder: 18:00 – 21:00
De juiste trainingstijden vind je hier.
Benodigdheden
- Verplichte badmuts, neusklem en zwembril
- Een aangesloten badpak (geen bikini)
- Optioneel: badslippers en een yogamat
Voor officiële gelegenheden dragen zwemsters een witte badmuts en een zwart badpak zonder opdruk.
Shows en vriendjesdagen
Ons synchroonzwemteam organiseert ook shows, zoals de jaarlijkse kerstshow. Deze zijn bedoeld om familie en vrienden te laten zien wat we hebben geleerd. Eens per kwartaal houden we een vriendjesdag, waarbij zwemsters een vriend of vriendin mogen meenemen naar de training.
Regels
Afmelden
Afmelden kan telefonisch of via whatsapp/ sms in de groepsapp waarin uw kind is ingedeeld.
Graag voor 17:30. Alle trainsters zijn namelijk meestal vanaf 17:45 in het zwembad, waardoor de telefoons niet meer gezien worden.
Ook kan je je afmelden door een e-mail te sturen naar: synchroonzwemmen@watervriendenalmere.nl (liefst dan minimaal een dag van tevoren).
Grote douches
De grote douches mogen niet aangezet worden zonder toestemming van een van de trainsters. Wanneer er geen toestemming is gegeven voor het aanzetten van de plafonddouches maak je gewoon gebruik van de enkele douches aan de wand.
Omkleden
Het omkleden doen we met zijn allen in de grote kleedkamers. Er zijn 2 grote dameskleedkamers en daar is ruimte genoeg voor iedereen. Dit doen wij om veiligheidsredenen en zodat er genoeg overzicht is over de aanwezigheid van alle meiden. Mocht je je om persoonlijke redenen toch in een klein hokje willen omkleden, vraag hier dan eerst toestemming voor zodat wij weten waar iedereen is. Wij willen iedereen erop attent maken dat er geen toezicht van trainers is tussen 19:15-21:00 in en rondom de kleedkamers.
Tas
Zorg dat je een grote tas hebt waar al je spullen in passen zodat je je spullen mee naar ‘binnen’ kunt nemen. Het is heel belangrijk dat je geen spullen in de kleedkamers achterlaat, zodat spullen niet kwijt raken. Wees dus verstandig en neem alles mee naar ‘binnen’ zodat je niet in je blote billen naar huis hoeft.
Sieraden & nagellak
Zorg dat je tijdens de training geen sieraden om hebt. M.u.v. kleine oorknopjes verwachten wij dat je alle sieraden af doet. Tijdens diplomazwemmen en wedstrijd zijn sieraden en gekleurde nagellak niet toegestaan. Houd hier rekening mee.
Ouders
Ouders die tijdens de les willen kijken zijn natuurlijk van harte welkom. Wij verzoeken de ouders wel om tijdens de les op het balkon te zitten en niet elders in het zwembad. Wij vragen dit om afleiding van de meiden tijdens de les te voorkomen. Onze kleinere meiden zwemmen in het doelgroepenbad, welke vanaf het balkon niet zichtbaar is.
Daarnaast verwachten we hulp van ouders of andere familieleden. Denk aan training geven, official worden, aankleding voor badpakken/haarstukken voor de shows maken en noem het maar op. Alle hulp is welkom! Geef dit graag bij onze trainsters aan het bad of per mail (eerdergenoemd).
Eten en drinken
Het is niet toegestaan om in het bad te eten. Wij raden iedereen wel aan om een flesje water mee te nemen. Het is erg belangrijk om goed te drinken tijdens de training. Dit voorkomt bijvoorbeeld krampen tijdens het zwemmen.
“Pijntjes”
Kun je wel zwemmen, maar heb je last van lichamelijke klachten, meldt dit even bij je trainster. Het is belangrijk dat we weten in welke conditie je zwemt, dan kunnen we daar rekening mee houden en voor je blessure kan het ontzettend belangrijk zijn.
Heb je verder nog vragen en/of opmerkingen dan kun je uiteraard altijd bij je trainster terecht!
Commissie Synchroonzwemmen Watervrienden Almere
Lissa Visser, Amanda Waltmann, Lisa Stegers, Julia van Bruchem
De juiste zwem-/ lestijden kan je hier vinden.
Contact en proeflessen
Ben je nieuwsgierig? Kom een keer kijken of meld je aan voor twee gratis proeflessen! Je kunt meteen meedoen en contact opnemen via synchroonzwemmen@watervriendenalmere.nl of neem contact op via de button.

ADRES
Zwembad Almere-Stad
Johann Sebastiaan Bachweg 3
1323 BA Almere
